{ "menu": { "text": "Menu" } }

a.s.r. scholen challenge

In 2018 organiseerde a.s.r. voor de derde en laatste keer de a.s.r. scholen challenge. De a.s.r. scholen challenge was een initiatief van a.s.r., in samenwerking met de Dutch Green Building Council en de Provincie Utrecht, waarmee wij kinderen wilden laten nadenken over duurzaamheid, te beginnen bij hun eigen school.

Leerlingen werden bij de a.s.r. scholen challenge uitgedaagd om het beste idee te bedenken om hun school te verduurzamen. Deelname aan de challenge was voor de leerlingen een leerzame en inspirerende ervaring. De school maakte bovendien kans op € 12.500 om het duurzame idee ook daadwerkelijk uit te voeren.

Wat hield de challenge in?

Met het invullen van een Quickscan kreeg de school eenvoudig inzicht in de duurzame aspecten op het gebied van beleid, gebouw, onderhoud en de op handen zijnde zorgplicht. Een gastdocent of de eigen docent gaf de leerlingen een interactieve les over duurzaamheid in en rondom de school. Er werden voorbeelden gegeven van duurzame producten en de kinderen leerden welke keuzes ze zelf kunnen maken om zo de hun bewustwording over dit onderwerp te vergroten.

Met het materiaal uit het gratis lespakket brachten leerlingen vervolgens zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart. Ze onderzochten het schoolgebouw aan de hand van tien onderwerpen: afval, communicatie, energie, gebouw en omgeving, groen, hygiëne, mobiliteit, veiligheid, voedsel en water. Zo ontdekten zij wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Ze presenteerden hun bevindingen en aanbevelingen aan de klas en aan de schoolleiding. Daarna werden de leerlingen uitgedaagd om zelf een duurzame verbetering te bedenken voor hun school dat zij konden inzenden voor de a.s.r. scholen challenge. Leerlingen werkten zo samen met de school aan de verduurzaming van hun eigen leeromgeving.

De school(locatie) maakte door deelname aan de a.s.r. scholen challenge kans op een prijs van € 12.500 om het winnende idee onder begeleiding van a.s.r. daadwerkelijk uit te voeren.

Wat houdt de challenge in?

De a.s.r. scholen challenge bestaat uit een aantal onderdelen:

Reglement
De winnaars
2017: De Flambouw - Energieopwekkend schoolplein
Op basis van de criteria: impact, haalbaarheid en creativiteit maakte basisschool De Flambouw de meeste indruk op de jury. De ideeën om een moestuin aan te leggen, energie-opwekkende tegels te plaatsen en het organiseren van een duurzaamheidsdag sluiten goed aan op de duurzaamheidsambitie van a.s.r. om energie door te geven.
2016: OBS Vleuterweide - Water bespaar je zó
De winnaar van de a.s.r. scholen challenge 2016, OBS Vleuterweide, heeft het eerste slimme waterbesparingsidee in gebruik genomen.
2018: CBD De Bijenschans - Duurzame keuken
De leerlingen van De Bijenschans bedachten een plan voor een duurzame keuken, waarin zij de groenten die ze al in de schooltuin kweken, verwerken tot een lekkere maaltijd. De elektrische kookplaten in de keuken worden aangedreven door energie van fietsen.
De Jury
De juryleden zijn stuk voor stuk vooraanstaande professionals op het gebied van duurzaamheid en beoordelen de inzendingen op impact, creativiteit en haalbaarheid.
Dutch Green Building Council
Dutch Green Building Council
De a.s.r. scholen challenge wordt ondersteund door de Stichting Dutch Green Building Council (DGBC). Dit is een onafhankelijke non-profit netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen.
Hiermee wil DGBC een belangrijke rol spelen in de transitie naar een circulaire economie waarin het prettig en gezond wonen, werken en leven is. We stimuleren kennisontwikkeling, zorgen voor verbinding tussen participanten, verzorgen opleidingen en organiseren en faciliteren bijeenkomsten en evenementen over actuele duurzaamheidsthema's. Ook beheert en ontwikkelt DGBC het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk. Dit is nationaal en internationaal hét keurmerk om de duurzame prestaties van gebouwen, sloopprojecten en gebieden te beoordelen.

De stichting, opgericht in 2008 op initiatief van de markt en onderdeel van de World Green Building Council, is het grootste en meest brede netwerk in Nederland voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Al zo’n 360 bedrijven en organisaties uit de bouw- en vastgoedwereld, maar ook grote eindgebruikers, gemeenten en kennisinstellingen ondersteunen de missie van de DGBC. Meer informatie: dgbc.nl.

De Provincie Utrecht ondersteunt de a.s.r. scholen challenge.