Nieuws en Pers Nieuws Naturalis en KPN onthullen eerste groene glasvezelcentrale van Nederland
Nieuws Utrecht 14 september 2023 16:21 EU/Amsterdam

Naturalis en KPN onthullen eerste groene glasvezelcentrale van Nederland

Gisteren is de eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale van Nederland gepresenteerd. Het groene bouwwerk staat in Leiden en draagt bij aan de lokale biodiversiteit, wateropslag en verkoeling van de stad. Komend jaar volgen nog eens tien locaties. a.s.r. is betrokken via het KennisNatuurlijk!-project van Naturalis.

14 september 2023, Leiden- Gisteren is de eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale van Nederland gepresenteerd. Het groene bouwwerk staat in Leiden en draagt bij aan de lokale biodiversiteit, wateropslag en verkoeling van de stad. Komend jaar volgen nog eens tien locaties. a.s.r. is betrokken via het KennisNatuurlijk!-project van Naturalis.

Het kruidendak bevat dood hout en heuveltjes, aan de muren hangen boomstammen met gaten erin als insectenhotel, en klimplanten met bloemen en bessen kruipen tegen de muur omhoog. Met deze aanpassingen vormt dit bouwwerk in Leiden de eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale van Nederland, met als doel ruimte te geven aan de lokale biodiversiteit en de leefomgeving te vergroenen. Gisteren is de vernieuwde centrale officieel onthuld, en vanaf nu voor iedereen te bewonderen.

Startpunt

De ontwikkeling van het huisje startte een aantal maanden geleden met de vraag 'hoe ziet een natuurinclusief bouwwerk eruit?'. Vraagsteller KPN wilde weten hoe ze met hun infrastructuurlocaties een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit, en vroeg een onderzoeksteam van Naturalis Biodiversity Center om hulp. Betrokken onderzoeker Fleur van Duin noemt de huidige staat van het bouwwerk het startpunt voor meer biodiversiteit: "Op en rond het huisje zie je nog veel lege gaten, dat is een bewuste keus geweest. Daardoor hebben de nu aanwezige planten en toekomstige zaailingen de ruimte om te groeien", legt ze uit. "In de toekomst is het een groene oase."

De natuurinclusieve manier van bouwen dient als inspiratiebron voor bedrijven, particulieren en gemeenten. Van Duin: "De verschillende elementen zijn ook toe te passen op vergelijkbare constructies, zoals trafohuisjes, bushokjes of tuinschuren. Om biodiversiteit te bevorderen moeten we naar manieren zoeken hoe we grootschalig impact kunnen maken. Bouwen mét de natuur is daar een mooi begin van."

Duurzaamheidsmanager Brechtje Spoorenberg van KPN sluit zich daarbij aan. "KPN is koploper op het gebied van duurzaamheid als het gaat om circulariteit en het terugdringen van energie en CO2. Biodiversiteit gaat hand in hand met deze onderwerpen en wordt pas succesvol als het breed wordt toegepast in de samenleving. Wij zijn blij dat onze glasvezelcentrales nu deze extra functie krijgen."

Biodiversiteit, wateropslag en verkoeling
De groene elementen van de centrale zien er niet alleen leuk uit voor de buurt, maar hebben ook een positief effect op de lokale waterhuishouding en een verkoelende werking op de omgeving. Spoorenberg: "Met dit bouwwerk testen en onderzoeken we wat het effect is op de biodiversiteit, temperatuur, geluid en het stroomverbruik. De resultaten nemen we mee in onze plannen om er het komende jaar ten minste tien centrales aan toe te voegen, en zo op meer plaatsen in Nederland de leefomgeving te vergroenen."
KennisNatuurlijk!

De vraag van KPN is beantwoord via het Kennis Natuurlijk!-traject. KennisNatuurlijk! is een project van Naturalis, dat in samenwerking met ASN Bank en a.s.r. tot stand is gebracht. ASN Bank en a.s.r. willen samen met Naturalis een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij. Het project richt zich op het gezond, natuurinclusief en klimaatbestendig maken van onze woon-, werk- en leefomgeving. Het onderzoek dat hiervoor nodig is wordt financieel ondersteund door ASN Bank, die hiervoor 2% van de verzekeringspremie beschikbaar stelt. Bekijk de natuurinclusieve glasvezelcentrale.

MVO
Gerelateerd nieuws
Alle berichten

Contact