a.s.r. is als 1e geëindigd in een ranking van de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De ranglijst bestaat uit 80 pensioenfondsen en verzekeraars, en maakt onderdeel uit van een tweejaarlijks onderzoek naar de wijze waarop Nederlandse institutionele beleggers de risico’s en kansen van klimaatverandering meenemen in hun beleggingen.
VBDO onderzocht in de loop van 2019 het duurzaamheidsprofiel van de grootste 30 verzekeraars, waaronder a.s.r., en 50 pensioenfondsen. In het onderzoek wordt beleid, implementatie, bestuur en transparantie van duurzaam beleggen onder de loep genomen. Op basis hiervan wordt een rapport gepresenteerd (voluit: Dutch Institutional Investors and Climate Change – Becoming part of the solution) waarin de gecombineerde ranking is opgenomen van de verzekeraars en pensioenfondsen met hun score op het thema Klimaatverandering.
Juiste keuzes
a.s.r. is als 1e geëindigd in deze ranking. Het thema Klimaatverandering en Energietransitie is sinds 2016 onderdeel van het strategisch beleggingsbeleid van a.s.r. vermogensbeheer. Dat werpt volgens Marjolein Meulensteen, portfoliomanager responsible investing bij a.s.r. vermogensbeheer, duidelijk zijn vruchten af. Meulensteen was 12 november aanwezig bij de Rondetafel en presentatie van VBDO, waar de ranking bekend werd gemaakt. ‘De koppositie van a.s.r. is een bevestiging dat we de juiste beleggingskeuzes hebben gemaakt. Het is fantastisch om te horen dat a.s.r. vermogensbeheer voorop loopt als het gaat om duurzaam beleggen en specifiek voor het thema Klimaat,’ volgens Meulensteen.
a.s.r. eindigde voor het pensioenfonds ABP en het pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). De eerstvolgende verzekeraar in de lijst is Achmea, die op de negende plaats staat.
VBDO - Nederlandse Beleggers en Klimaatverandering
De VBDO maakt als rode draad in het onderzoek onderscheid tussen verschillende benaderingen die beleggers kunnen nemen omtrent klimaatverandering: Enerzijds richten die zich op het beperken van investeringen die bijdragen aan klimaatverandering, zoals fossiele brandstoffen en vervuilende industrieën. Anderzijds wordt het aanpassen aan de fysieke gevolgen van klimaatverandering, zoals extreem weer, droogte en een stijging van de zeespiegel, steeds belangrijker. In het onderzoek wordt een verder onderscheid gemaakt tussen de gevolgen van klimaatverandering voor de beleggingsportefeuilles en de impact van de beleggingen op de klimaatbestendigheid van de reële wereld.
Download hier het volledige rapport.