Nieuws en Pers Nieuws 20181129 - Basisschool De Bijenschans wint asr scholenchallenge
Nieuws Utrecht 29 november 2018 16:00 EU/Amsterdam

Basisschool De Bijenschans wint asr scholenchallenge

Leerlingen van basisschool De Bijenschans uit Breukelen hebben met hun plan voor een duurzame keuken op school de a.s.r. scholenchallenge gewonnen. De school krijgt € 12.500 om de plannen te realiseren.

scholenchallenge-2018

De leerlingen van De Bijenschans bedachten een plan voor een duurzame keuken, waarin zij de groenten die ze in de schooltuin kweken, verwerken tot een lekkere maaltijd. De elektrische kookplaten in de keuken worden aangedreven door energie die wordt opgewekt met fietsen.

CBS De Bijenschans ging met 5 andere finalisten de strijd aan om de eerste plek. De kinderen presenteerden hun plannen aan de jury onder leiding van tv-presentator Klaas van Kruistum, bekend van diverse jongerenprogramma’s. De ideeën werden beoordeeld op impact, creativiteit en haalbaarheid.

De jury kwam unaniem tot het besluit dat De Bijenschans de winnaar is, omdat de leerlingen een idee hebben bedacht waarbij ‘van buiten naar binnen’ wordt gedacht. Het idee begint bij de groenten uit de tuin, en gaat via het energie opwekken met fietsen en het verwerken van de groenten in de keuken naar het opeten ervan. De jury vond het ook mooi dat het idee voortborduurt op de schooltuin die er al is.

Over de a.s.r. scholenchallenge 

De a.s.r. scholenchallenge is een initiatief van a.s.r., de Dutch Green Building Council en de Provincie Utrecht om kinderen van basisscholen in Nederland te laten nadenken over duurzaamheid, te beginnen bij hun eigen school. De deelnemende scholen maken kans op € 12.500,- om de school duurzamer te maken. Aan deze 3e en laatste editie van de wedstrijd tussen basisscholen uit de provincie Utrecht deden 30 klassen mee.

Gerelateerd nieuws