Nieuws en Pers Nieuws Utrechtse burgemeester Jan van Zanen opent unieke tentoonstelling: a.s.r. doet het, al 300 jaar
Nieuws Utrecht 15 januari 2020 17:00 EU/Amsterdam

Utrechtse burgemeester Jan van Zanen opent unieke tentoonstelling: a.s.r. doet het, al 300 jaar

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, heeft vandaag de tentoonstelling ‘a.s.r. doet het, al 300 jaar’, officieel geopend. De burgemeester deed dit samen met onze CEO Jos Baeten, in de ontvangsthal van het kantoor van a.s.r. aan de Archimedeslaan in Utrecht. Van Zanen sprak over een stukje oud Rotterdam in Utrecht en feliciteerde a.s.r. met het 300-jarig jubileum. 'We kunnen stellen dat het van oorsprong Rotterdamse bedrijf zich aardig roert in het Utrechtse. a.s.r. is verbonden met de geschiedenis van onze stad Utrecht. Deze tentoonstelling symboliseert ook de historische band tussen de gemeente Utrecht en a.s.r.' Vanaf 16 januari is de tentoonstelling geopend voor het grotere publiek, dat op werkdagen, tot en met 12 juni, de tentoonstelling kan bezoeken.

Door het openen van een transportkist met daarin een gevelsteen van De Oude Hoofdpoort, openden Utrechts burgemeester Jan van Zanen en Jos Baeten vanmiddag om 16.00 uur symbolisch de tentoonstelling 'a.s.r. doet het, al 300 jaar'.

De tentoonstelling is te bewonderen op diverse etages in het gebouw aan de Archimedeslaan en geeft een uniek overzicht vanaf 1720, de oprichting van N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam Anno 1720, tot nu. 

Er is een keuze gemaakt uit ruim 2000 objecten. Zo zijn er prachtige affiches en kalenders te zien, die vroeger als reclame dienden. Zij stonden bol van symboliek zodat ook de mensen die niet konden lezen, de boodschap begrepen. In beeld, tekst en film krijgt de bezoeker niet alleen een beeld van a.s.r., maar  ook de ontwikkeling van de maatschappij van 1720 tot nu. 

Jos Baeten: ‘Alleen een bedrijf dat zijn geschiedenis koestert heeft een toekomst. Dat geldt zeker voor a.s.r. Er is hard gewerkt aan deze tentoonstelling en niet zonder resultaat. De tentoonstelling geeft een rijke weergave van de geschiedenis van a.s.r., met enkele mijlpalen waar ik zelf onderdeel van uit mocht maken, zoals de nodige fusies en overnames en uiteindelijk onze verzelfstandiging in 2016 toen wij naar de beurs gingen. Met onze geschiedenis in gedachten en de lessen die we daaruit hebben geleerd, gaan we de toekomst in. Een geschiedenis die de moeite waard is om te zien en te beleven.’ 

Sigrid Vegter, conservator van Stichting Kunst en Historisch Bezit van a.s.r.: 'De bezoekers zullen verrast zijn door de afwisseling. Veel cultureel interessante onderwerpen zoals beelden van onze prachtige panden uit het verleden waar veel bekende architecten hun bijdrage aan hebben geleverd, of de prachtige verzekeringssymboliek uit eind 19e eeuw. De tentoonstelling ‘a.s.r. doet het, al 300 jaar.’ geeft een overzicht van een unieke ontwikkeling in verzekeringsland.'

Aan de hand van niet eerder vertelde verhalen nemen de objecten je mee in de geschiedenis van a.s.r.

Bewaarmagazine a.s.r. 1720 - 2020
a.s.r. heeft een eigen magazine gemaakt over de tentoonstelling a.s.r. doet het, al 300 jaar. Het magazine bevat een selectie van de geschiedenis van a.s.r., als herinnering aan de unieke tentoonstelling. Deze is verkrijgbaar bij de tentoonstelling. 

Bezoek de tentoonstelling
Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en de openingstijden op onze website

Corporate Communicatie
Gerelateerd nieuws

Contact