Doenkracht

Doenkracht van a.s.r.
Het bestaansrecht van a.s.r. is mensen helpen. Met ons maatschappelijk programma bundelen we onze krachten en helpen we door te doen. Dit realiseren we met projecten, die erop gericht zijn om mensen bewuste financiële keuzes te laten maken voor een financieel bewust, redzaam en weerbaar Nederland; nu, later en altijd.
Dit houdt in dat we projecten financieren op het gebied van financiële onderwijs- en lesprogramma’s, programma’s van partners die hun deelnemers met dreigende schulden helpen erger te voorkomen, soms in combinatie met de expertise van onze medewerkers. Daarnaast stimuleert Doenkracht de collega’s om de handen uit de mouwen steken met activiteiten bij maatschappelijke organisaties.
Met Doenkracht bundelen we de activiteiten van het Stap vooruit programma van Aegon Nederland met die van a.s.r. foundation. Alle activiteiten van Doenkracht sluiten aan bij de volgende 2 thema’s:
  • Financiële redzaamheid:
    financieren van projecten op het gebied van financiële onderwijs- en lesprogramma’s; programma’s van partners die hun deelnemers met dreigende schulden helpen erger te voorkomen, soms in combinatie met de expertise van onze medewerkers. Denk daarbij aan activiteiten waarbij men scholieren en gezinnen helpt financiële keuzes te maken. Door bijvoorbeeld les te geven over het kunnen omgaan met geld en het op orde brengen van de financiële administratie.
     ​
  • Helpen door te doen:
    activiteiten waarbij collega’s in teamverband, met de afdeling of op basis van individuele inschrijving, maatschappelijke organisaties helpen. Door soms letterlijk de handen uit de mouwen te steken voor of met cliënten. Daarnaast ondersteunen we collega’s die in de privé-omgeving vrijwilligerswerk doen met een financiële bijdrage.
Financiële redzaamheid

We richten ons op het bevorderen van de financiële educatie voor kinderen en jongeren, en het ondersteunen van huishoudens met (risico op) problematische schulden.

a.s.r. medewerkers helpen financiële keuzes te maken
We helpen onder andere door kinderen op scholen les te geven. Hoe ga je verantwoord met geld om, wat zijn de mogelijkheden en valkuilen van geld beheren? En hoe zorg je dat je later voldoende geld hebt? Wij kiezen bewust voor scholieren, omdat zij de toekomst hebben.
a.s.r. vindt het belangrijk dat mensen in staat zijn om verantwoorde risico’s te nemen en bewuste financiële keuzes kunnen maken. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: in Nederland anno 2022 waren 6 op de 10 huishoudens financieel ongezond of kwetsbaar. In 2021 was dit 50%*. a.s.r. helpt mensen bij het maken van bewuste financiële keuzes, om te voorkomen dat mensen in de schulden raken, óf om ze te helpen er weer uit te komen.

a.s.r is een verzekeraar voor alle mensen die wonen en/of werken in Nederland en heeft oog voor de belangen van kwetsbare doelgroepen. Ook binnen a.s.r. streven we naar een inclusieve cultuur, waarin verschillen worden erkend, gewaardeerd én benut. Verschillende perspectieven, achtergronden, kennis en ervaringen dragen bij aan het realiseren van doelstellingen van a.s.r. en worden positief benut en ingezet bij innovatieve, duurzame oplossingen.

*Onderzoek van Deloitte, Universiteit van Leiden en Nibud, maart 2023

Helpen door te doen
Maatschappelijke organisaties zijn vaak afhankelijk van vrijwilligers voor 'iets extra's'. Doenkracht wil zoveel mogelijk collega’s inspireren om zich vrijwillig in te zetten. We organiseren Maatschappelijke Teamactiviteiten (MTA’s) waarbij collega’s maatschappelijke organisaties helpen door hun handen uit de mouwen te steken. Daarnaast ondersteunen we collega’s, die in de privé-omgeving vrijwilligerswerk doen, met een financiële bijdrage.
Meer informatie