Het bestaansrecht van a.s.r. is mensen helpen. We helpen mensen bij het samen delen van risico’s en het samen opbouwen van vermogen voor later. Mensen moeten daarvoor bewuste financiële keuzes kunnen maken. De basis daarvan is dat zij financieel redzaam zijn. Daar helpt Doenkracht van a.s.r. bij.

Het ondersteunen van mensen met financiële problemen en het voorbereiden van jongeren op financiële keuzes en risico’s draagt bij aan een financieel bewust, redzaam en weerbaar Nederland. Nu, later en altijd.

Dit houdt in dat we projecten financieren op het gebied van financiële onderwijs- en lesprogramma’s en maatschappelijke programma’s van organisaties die hun deelnemers met (dreigende) financiële problemen helpen erger te voorkomen. Daarnaast stimuleert Doenkracht de collega’s van a.s.r. om de handen uit de mouwen steken met uiteenlopende activiteiten bij maatschappelijke organisaties.

Met Doenkracht bundelen we de activiteiten van het Stap vooruit-programma van Aegon Nederland met die van a.s.r. foundation. Alle activiteiten van Doenkracht sluiten aan bij de volgende 2 thema’s:

Financiële redzaamheid

Dit thema laat zich in twee delen splitsen: A: een educatief aanbod dat zich richt op het voorkomen van financiële problemen. B: projecten en programma's die gericht zijn op het verzachten van (dreigende) financiële problemen. Soms in combinatie met de expertise van onze medewerkers. Denk daarbij aan activiteiten waarbij men scholieren en gezinnen helpt betere financiële keuzes te maken. Bijvoorbeeld door les te geven over omgaan met geld en het op orde brengen van de financiële administratie.

Helpen door te doen
Dit zijn activiteiten waarbij collega’s in teamverband, met de afdeling of op basis van individuele inschrijving, maatschappelijke organisaties helpen. Door soms letterlijk de handen uit de mouwen te steken voor of met cliënten. Collega's die in de privé-omgeving als vrijwilliger een maatschappelijke organisatie helpen, kunnen voor deze organisatie financiële steun aanvragen.
Financiële redzaamheid

We richten ons op het bevorderen van de financiële educatie voor kinderen en jongeren, en het ondersteunen van huishoudens met (risico op) problematische schulden.

a.s.r. medewerkers helpen financiële keuzes te maken. We helpen onder andere door kinderen op scholen les te geven. Hoe ga je verantwoord met geld om, wat zijn de mogelijkheden en valkuilen van geld beheren? En hoe zorg je dat je later voldoende geld hebt? Wij kiezen bewust voor scholieren, omdat zij de toekomst hebben.
a.s.r. vindt het belangrijk dat mensen in staat zijn om verantwoorde risico’s te nemen en bewuste financiële keuzes kunnen maken. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: in Nederland anno 2022 waren 6 op de 10 huishoudens financieel ongezond of kwetsbaar. In 2021 was dit 50%*. a.s.r. helpt mensen bij het maken van bewuste financiële keuzes, om te voorkomen dat mensen in de schulden raken, óf om ze te helpen er weer uit te komen.

a.s.r is een verzekeraar voor alle mensen die wonen en/of werken in Nederland en heeft oog voor de belangen van kwetsbare doelgroepen. Ook binnen a.s.r. streven we naar een inclusieve cultuur, waarin verschillen worden erkend, gewaardeerd én benut. Verschillende perspectieven, achtergronden, kennis en ervaringen dragen bij aan het realiseren van doelstellingen van a.s.r. en worden positief benut en ingezet bij innovatieve, duurzame oplossingen.

*Onderzoek van Deloitte, Universiteit van Leiden en Nibud, maart 2023

Voorkomen van financiële problemen

Financiële educatie is niet alleen relevant voor het heden, maar ook voor de toekomst. Het stelt mensen in staat om nu verstandige keuzes te maken en zich voor te bereiden op financiële uitdagingen in de toekomst. 86% van de jongeren in Nederland vindt dat er op school meer aandacht moet worden besteed aan leren omgaan met geld. Door altijd betrokken te blijven bij financiële educatie, draagt a.s.r. bij aan een veerkrachtige samenleving.

Verzachten van (dreigende) financiële problemen

Een financieel bewust, redzaam en weerbaar Nederland: nu, later en altijd. Met Doenkracht helpt a.s.r., samen met partners, mensen op weg naar financiële redzaamheid. We hebben vooral aandacht voor de steden Enschede, Groningen, Heerlen, Leeuwarden en Utrecht, want daar zijn onze kantoren gevestigd. In deze 5 steden richten we ons op mensen met (dreigende) financiële problemen. 

Helpen door te doen

Maatschappelijke organisaties zijn vaak afhankelijk van vrijwilligers voor 'iets extra's'. Doenkracht wil zoveel mogelijk collega’s inspireren om zich vrijwillig in te zetten. We organiseren Maatschappelijke Teamactiviteiten (MTA’s) waarbij collega’s maatschappelijke organisaties helpen door hun handen uit de mouwen te steken. Daarnaast ondersteunen we collega’s, die in de privé-omgeving vrijwilligerswerk doen, met een financiële bijdrage.

Meer informatie