{ "menu": { "text": "Menu" } }
Nieuws en Pers Nieuws a.s.r. scoort hoog in duurzaamheidsonderzoek VBDO
Nieuws Utrecht 30 juni 2022 09:00 EU/Amsterdam

a.s.r. scoort hoog in duurzaamheidsonderzoek VBDO naar biodiversiteit

Onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling naar biodiversiteit, werkomstandigheden in de keten en diversiteit wijst uit dat a.s.r. het goed doet op deze drie thema’s. Van de 38 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die zijn meegenomen in het onderzoek, is a.s.r. de enige verzekeraar die zo hoog scoort.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onderzocht ook dit jaar weer het beleid van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven – ditmaal waren het er 38 – op drie duurzame thema’s. De thema’s werkomstandigheden in de keten en diversiteit werden al twee jaar eerder meegenomen in het onderzoek. Nieuw was het thema biodiversiteit.

Angélique Laskewitz, directeur van de VBDO, stelt: ‘In de periodes 2003-2005 en 2010-2013 keken we al eerder in hoeverre dit thema bij het bedrijfsleven op de agenda stond. Eigenlijk zien we dat Nederlandse bedrijven er toen nog nauwelijks aandacht aan besteedden, hoewel velen er in één of meerdere opzichten toch afhankelijk van waren, en zijn. Behoud van biodiversiteit is daarom enorm belangrijk, verlies ervan vormt een reëel risico voor ze.’ aldus te lezen in het persbericht. 

Volgens het onderzoek behoort a.s.r. op alle drie de thema’s tot de categorie ‘leading’ – de andere twee categorieën zijn ‘learning’ en ‘lagging’. Voor de thema’s diversiteit en biodiversiteit geldt dat a.s.r. de enige verzekeraar is die tot de top behoort. 

In het onderzoek wordt a.s.r. geprezen om haar uitgebreide strategie voor biodiversiteit. Zo heeft a.s.r. een leidersrol bij de gesprekken met voedselproducenten over het belang van de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig. Ook heeft a.s.r. zich verbonden aan de Finance for Biodiversity Pledge: uiterlijk 2024 heeft a.s.r. de positieve en negatieve impact van haar beleggingen op biodiversiteit inzichtelijk en zijn er doelstellingen geformuleerd. Daarbij zet a.s.r. als partner van de biodiversiteitsgelofte het thema biodiversiteit op de agenda van financiële instellingen.

Jack Julicher, CEO a.s.r. vermogensbeheer: ‘We zijn blij met de erkenning die we krijgen voor onze inzet op het gebied van biodiversiteit. De kwalificatie ‘leading’ is een bevestiging dat we met onze huidige inspanningen en strategie op de juiste weg zijn. Naast klimaatverandering zien we het behoud en herstel van biodiversiteit dan ook als een belangrijke uitdaging en herkennen we dat de financiële sector een cruciale rol speelt om hier verandering in aan te brengen.’

Belangrijkste conclusies uit het AGM engagement report 2022: Keep Up
• 85% van Nederlandse bedrijven hecht belang aan behoud van biodiversiteit;
• Met name financiële instellingen voeren druk op voor verbetering bij bedrijven;
• Slechts 26% van de onderzochte bedrijven heeft concrete doelstellingen voor het behoud van biodiversiteit.

Klik hier voor het persbericht van VBDO: Biodiversiteit blijkt belangrijk thema voor Nederlandse bedrijven

Over VBDO
De VBDO is de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. Sinds de oprichting in 1995 werken zij aan een meer duurzame en verantwoorde kapitaalmarkt, in de overtuiging dat dit leidt tot een gezondere en meer rechtvaardige wereld. Als onafhankelijke vereniging zijn ze gedreven aanjager, motivator en kennisleider voor verantwoord beleggen onder financiële instellingen en duurzame bedrijfsvoering bij beursgenoteerde bedrijven. Hun leden bestaan uit institutionele en particuliere beleggers, alsmede een aantal vooraanstaande NGO’s. Ze vertegenwoordigen daarmee ruim 80% van het door Nederlandse beleggers geïnvesteerd vermogen en worden gezien als een belangrijk en gerespecteerde gesprekspartner voor onder meer de media en politiek.

MVO asr vermogensbeheer
Gerelateerd nieuws
Alle berichten

Contact