Nieuws en Pers Pers a.s.r. neemt loyalis over
Pers Utrecht 05 december 2018 00:00 EU/Amsterdam

a.s.r. neemt Loyalis over

ASR Nederland N.V. (a.s.r.) en APG Groep N.V. (APG) zijn overeengekomen dat a.s.r. verzekeraar Loyalis N.V. overneemt van APG. Met de overname verbreedt en verstevigt a.s.r. haar marktpositie op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) en versterkt zij haar leidende positie in het aanbieden van integrale duurzame inzetbaarheidsoplossingen voor werkgevers. De overnamesom bedraagt € 450 miljoen.

logo loyalis
Loyalis is opgericht in 2002 en biedt werk aan circa 300 FTE. De in Heerlen gevestigde verzekeraar biedt arbeids-ongeschiktheidsverzekeringen, nabestaandenverzekeringen en aanvullende pensioenen voor werkgevers, werknemers en zzp’ers. Loyalis heeft circa 450.000 verzekerden bij zo’n 10.000 werkgevers en is met collectieve verzekeringen uitstekend gepositioneerd bij (middel)grote bedrijven in het onderwijs, de bouw, de zorg en de overheid. Daarnaast biedt het bedrijf ook diensten aan op het gebied van preventie, vitaliteit, verzuim en re-integratie.

Loyalis is onderdeel van pensioenuitvoerder APG. De verzekeraar boekte In 2017 een premieomzet van € 267 miljoen en behaalde een netto resultaat van € 71 miljoen[1]. De solvabiliteitsratio’s voor Loyalis Leven en Loyalis Schade bedroegen eind 2017 respectievelijk 175% en 172%. Per eind 2017 bedroeg het eigen vermogen van Loyalis € 437 miljoen en was het belegd vermogen € 3,1 miljard.

Jos Baeten, CEO a.s.r.: ‘Deze overname past in de kern van onze strategie. a.s.r. speelt met het merk De Amersfoortse een leidende rol op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met focus op duurzame inzetbaarheid. De overname van de complementaire portfolio van Loyalis versterkt de marktpositie van a.s.r. en biedt ons kansen om in nieuwe segmenten verder te groeien. Ik heet de Loyalis-collega’s van harte welkom bij a.s.r. We vinden het belangrijk de commerciële samenwerking met APG op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en duurzame inzetbaarheid langjarig voort te zetten. Dat zullen we blijven doen met het merk Loyalis en vanuit Heerlen. De leven- en pensioenactiviteiten van Loyalis zullen naar verwachting in 2020 worden geïntegreerd in die van a.s.r. De klanten van Loyalis kunnen er op vertrouwen dat de dienstverlening en de solide bedrijfsvoering onverminderd zullen worden voortgezet.’

De transactie voldoet aan de strikte financiële criteria die a.s.r. aan overnames stelt. Met de overname bouwt a.s.r. haar leidende positie in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verder uit en verwacht zij schaal- en kapitaalvoordelen te realiseren.

De belangrijkste elementen van de transactie zijn:

 • De overnamesom bedraagt € 450 miljoen en zal door a.s.r. worden gefinancierd met een kortlopende lening.
 • De geschatte ‘standalone’ bijdrage van Loyalis aan het netto operationeel resultaat bedraagt circa € 30 miljoen, gebaseerd op a.s.r. grondslagen.
 • Wanneer rekening wordt gehouden met kostensynergiën is de bijdrage van Loyalis aan het netto operationeel resultaat naar verwachting meer dan € 40 miljoen in 2022. Gemeten naar de netto operationele winst van a.s.r. in 2017 vertegenwoordigt dit een toename van meer dan 8% van de operationele winst per aandeel.
 • De verwachte organische kapitaalcreatie zal circa € 35 miljoen bedragen in 2022.
 • De initiële impact van de overname op de solvabiliteit van a.s.r. is naar verwachting circa -9%-punt.
 • De overname voldoet aan de rendementscriteria die a.s.r. hanteert voor overnames; de verwachte Return on Investment op deze transactie is >12%.
 • De naam en het merk Loyalis zullen blijven bestaan.
 • Het kantoor van Loyalis blijft gevestigd in Heerlen. Van hieruit zal het AOV-bedrijf van Loyalis blijven opereren en de samenwerking met APG continueren op het gebied van kennisdeling, productontwikkeling en klantbediening.
 • De leven- en pensioenactiviteiten van Loyalis zullen naar verwachting in 2020 worden geïntegreerd in die van a.s.r.
 • a.s.r. heeft samen met APG de intentie om eventueel verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk op te vangen binnen het bedrijf in Heerlen en door het invullen van vacatures bij a.s.r. en APG.
 • a.s.r. en APG verwachten de overname af te ronden in het eerste halfjaar van 2019.
   
De overname vindt plaats onder voorbehoud van goedkeuring van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt en afronding van het adviestraject met de ondernemingsraad van APG. De ondernemingsraad van a.s.r. heeft al een positief advies uitgebracht over de overname.

 

[1] Gebaseerd op Loyalis-grondslagen.

 

Download PDF

Gerelateerde berichten


Contact