{ "menu": { "text": "Menu" } }

Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon

a.s.r. heeft in drie eeuwen bedrijfsgeschiedenis een prachtige historische collectie opgebouwd. Nog steeds bouwt a.s.r. verder aan haar unieke verzameling met de aankoop van hedendaagse kunst. De Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon beheert deze collectie. Een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren is de historische bibliotheekkast van De Utrecht. Na ruim 40 jaar omzwervingen heeft de kast een prachtige plek gekregen in het a.s.r.-pand.
De Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon wil:
 • met de historische collectie het historisch bewustzijn verder uitdragen.
 • met het aankopen van hedendaagse kunst een inspirerende werkomgeving creĆ«ren.
Historische bibliotheekkast De Utrecht terug bij a.s.r.
In 1899 gaf de directie van de Levensverzekeringmaatschappij De Utrecht architect Jan Verheul (1860-1948) opdracht voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor aan de Leidseweg in Utrecht. Het pand van De Utrecht werd gebouwd in de Nederlandse Art Nouveau-stijl of Jugendstil. Op 1 januari 1902 was het gebouw klaar. De Utrecht was bijzonder tevreden. Het gebouw prijkte samen met de Belgische, Franse en Deense hoofdkantoren als reclame op de polissen van de maatschappij. Het pand moest wijken voor de bouw van Hoog Catharijne en werd in 1974 afgebroken.
De bibliotheek
De bibliotheek was het mooiste vertrek van het kantoor, een grote, rechthoekige zaal die ook als vergaderzaal dienst deed. Aan de kant waar je de kamer binnenkwam, werd de hele wand in beslag genomen door de bibliotheekkast. De kast was een kenmerkend onderdeel van het Jugendstil-pand en ontworpen door architect Verheul. In de kast stond de verzameling boeken over verzekeringsmaatschappijen en verzekeraars van directeur Ingenegeren. De soms eeuwenoude boeken gingen over verzekeren, rekenen, economie en typografie. Na de sloop van het pand kwam de bibliotheekkast terecht op de zolder van het stadhuis. In de jaren 90 werd de kast geplaatst in het Pompstation van Vitens in Soestduinen. Sinds een aantal jaren lag de kast in de opslag van het Centraal Museum. Nu heeft de kast een prominente plek bij a.s.r. gekregen. Verzekeringsmaatschappij De Utrecht is ooit opgegaan in a.s.r. Het prachtig gerenoveerde pand van a.s.r. is een toepasselijke plaats om het verleden weer een plaats te geven.
Rondleidingen

Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met conservator Sigrid Vegter,

Organisatie en bestuur Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon

De stichting heeft geen winstoogmerk en geen personeel in dienst. Een aantal taken wordt uitgevoerd door medewerkers van a.s.r. die hiervoor een vergoeding krijgen. Bestuursleden krijgen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van hun onkosten als die in verhouding zijn.

Bestuur
 • Jos Baeten, voorzitter
 • Arnoud Daan
 • Gilbert Mattu
 • Sandra Meijer
 • Annette Pannekoek
 • Robert van der Schaaf, secretaris
Conservator en beheerders
 • Sigrid Vegter - Conservator
 • Lianne Schipper - Conservator
 • Archivaris - Martien van der Heijden
 • Kunstbeheerder - Theo van Schaffelaar
Contact

Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon
Archimedeslaan 10, 3584 BA  Utrecht  /  Postbus 2072, 3500 HB  Utrecht

Fiscaal nummer: 8218.68.779  /  Kamer van Koophandel: 30279963

Sigrid Vegter, conservator
Telefoonnummer: +31 (0) 6 23 91 26 14
Emailadres: sigrid.vegter@asr.nl

Lianne Schipper, conservator
Telefoonnummer: +31 (0) 6 10 94 61 47
Emailadres: lianne.schipper@aegon.com

Downloads