Nieuws en Pers Nieuws a.s.r. strijdt mee tegen ontbossing
Nieuws Utrecht 05 november 2020 08:30 EU/Amsterdam

a.s.r. strijdt mee tegen ontbossing

a.s.r. heeft zich aangesloten bij een initiatief met 8 andere beleggers om ontbossing tegen te gaan. Zij gaan in gesprek met bedrijven waarin zij hebben geïnvesteerd om een einde te maken aan ontbossing in hun toeleveringsketens, wat blijkt uit gemaakte satellietbeelden.

Een coalitie van financiële instellingen ACTIAM, Achmea Investment Management, Aegon Nederland, a.s.r. vermogensbeheer, Aviva Investors, Fidelity International, Nomura Asset Management, Robeco en Zwitserleven, roept bedrijven op om ontbossing in hun toeleveringsketen te stoppen en transparanter te zijn over traceerbaarheid van hun grondstoffen.  

De oproep is onderdeel van een engagementprogramma, geïnitieerd en gecoördineerd door ACTIAM. Met het oog op klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit gaat de coalitie ontbossing binnen hun beleggingen tegen en vermindert de financiële risico’s als gevolg van ontbossing. Het beleggersinitiatief richt zich daarbij op bedrijven die te weinig informatie verstrekken over hun toeleveranciers en op bedrijven die in verband zijn gebracht met ontbossing in de palmoliesector in Maleisië. Deze gevallen zijn in kaart gebracht door middel van satellietbeelden en kunstmatige intelligentie, aangeleverd door Satelligence.

Ontbossing zorgt voor uitputting van natuurlijke hulpbronnen, uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering. Door de satellietbeelden en data-analyse kunnen investeerders de voortgang meten bij het aanpakken van ontbossing in de gecontroleerde regio’s. De bedrijven dit aangaat kunnen op hun beurt laten zien welke stappen zij nemen om hun ketens te verduurzamen en ontbossingsvrij te maken. 

Marjolein Meulensteen, Portfoliomanager Responsible Investing bij a.s.r.: ‘a.s.r. heeft het Parijs-akkoord ondertekend om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarnaast hebben we ons gecommitteerd om de komende jaren impact van onze beleggingen op biodiversiteit in kaart te brengen en negatieve impact te verminderen. Dit engagement initiatief draagt bij aan beide doelstellingen. We zijn enthousiast om hierin samen te werken met Utrechtse start-up Satelligence die actuele informatie over ontbossing en bijbehorende risico’s kan leveren.'

asr vermogensbeheer MVO
Gerelateerd nieuws

Contact